Polévky
Jakýmsi slavnostním úvodem svátečních hostin je masitá polévka, zejména polévka hovězí, jejímž hlavním posláním je, aby povzbudila chuť k jídlu a usnadnila tak trávení.
Čiré masité polévky můžeme zpestřit tím, že do nich vložíme podušená, na plátky nakrájená husí játra, popřípadě na másle podušené žampiony.
Pro každodenní obědy, normální i dietní, je tu uvedeno mnoho rozmanitých krémových polévek, připravených bez masa s použitím různé zeleniny nebo luštěnin, popřípadě mléka, smetany, šlehačky, vajec a másla. Protože jsou tyto polévky syté, zařazujeme je mezi samostatné chody.
Čiré vývary z masa podáváme většinou v koflíku, ostatní polévky v polévkovém talíři.
- Polévka z masa I.
- Polévka z masa II.
- Polévka ze slepice
- Slepičí polévka na způsob „Ujházy“
- Hnědá polévka
- Polévka z kostí
- Polévka z telecí nebo jehněčí hlavy
- Polévka z vepřové krkovičky
- Boršč
- Polévka z drůbků
- Polévka z uzeného masa
- Polévka z kyselého zelí
- Játrová polévka
- Kyselá polévka
- Gulášová polévka
- Rybí polévka s jikrami
- Račí polévka
- Polévka ze zaječího předku
- Minestrone
- Krémová polévka ze šťovíku nebo špenátu
- Krémová polévka z brambor
- Polévka z flíčků
- Ruská zeleninová polévka
- Krémová polévka z chřestu
- Krémová polévka z celeru
- Hrášková polévka
- Polévka koprová nebo estragonová
- Fazolová polévka s klobásou, bůčkem nebo s nožkami selat
- Polévka z fazolí, hrachu nebo čočky
- Jarní polévka
- Polévka z bílé řepy
- Rýžová polévka
- Polévka z rajských jablíček
- Hajducká polévka
- Polévka z pražené krupice
- Zeleninová polévka
- Polévka z ovesných vloček
- Bramborová polévka
- Hrášková polévka
- Kroupová polévka
- Chlebová polévka
- Polévka vinná
- Polévka ze smetany
- Angreštová polévka
- Krémová polévka z hub
- Kmínová polévka
- Polévka jablečná
- Meruňková polévka
- Studená polévka z třešní
- Dietní polévka
- Ruská studení polévka
Náš tip - speciální polévková kuchařka - www.polívky.cz