Zmrzliny a parfé

Vyrábíme-li si doma zmrzlinu, nestačí jen energicky otáčet klikou zmrzlinového stroje, ale je nutno znát ještě i jiné podrobnosti. Důležité je, abychom dřevěný kbelík, ve kterém máme stroj na zmrzlinu, naplnili ledem roztlučeným na drobné kousky, a přidali nejméně jedno kilo soli, aby zmrazování bylo rychlejší a důkladnější. Led můžeme také postupně doplňovat. Dále je třeba dbát, aby hmota byla připravena, dobře uvařena a při vaječných zmrzlinách je důležitá také i její hustota. Zmrzlinovou směs uvaříme, pak necháme vychladnout a do stroje lejeme jen vychladlou směs. Nesmíme také zapomínat, že hmota velmi špatně mrzne, dáme-li do ní příliš mnoho cukru. Klikou stroje točíme asi 25 – 28 minut.

Zmrzlinu je možno připravit i bez stroje, je to ovšem těžší. Hmotu připravenou podle předpisu vlijeme do kotlíku, který postavíme do dřezu, a kolem upěchujeme drobně roztlučený led. Led silně prosolíme, abychom dosáhli rychlejšího zmrazování, solení opakujeme a kotlíkem otáčíme tak dlouho, až tekutina v něm zmrzne. Tento způsob je zdlouhavější a vyžaduje fyzické síly a trpělivosti. Spotřebujeme i více ledu než použijeme-li zmrzlinového stroje.

Parfé není nic než zmrazená smetana, do které přidáme různé příchuti; k jeho přípravě není zapotřebí zmrzlinového stroje. Způsob přípravy: 1 litr ušlehané smetany osladíme, přidáme libovolnou příchuť (1/2 až ¾ kg prolisované nebo ½ kg ovocného rosolu nebo jamu) a směs vložíme do vodou vypláchnuté a neprodyšné uzavřené nádoby. Tuto pak obráceně vložíme na 3 – 4 hodiny do drobně roztlučeného a prosoleného ledu. Nádobu kolem uzávěru silně potřeme máslem, aby do ní nemohla proniknout slaná voda.

Druhý, spolehlivější způsob přípravy parfé je, že si uvaříme ze žloutků, mléka a cukru (jako u zmrzlin). Do vychladlého krému přidáme libovolnou příchuť (prolisované ovoce, ovocný rosol nebo jam) a všechno smícháme se šlehanou smetanou. Další postup je stejný. Tohoto způsobu používáme tehdy, neobsahuje-li smetana dost tuku.

Před podáváním vložíme zmraženou nádobu na okamžik do teplé vody, nebo ji obtočíme utěrkou, namočenou v horké vodě. Pak opatrně parfé vyklopíme na skleněnou mísu jako zmrzlinu.

Recepty

Tvarování zmrzliny Granitto (Úsporná zmrzlina)
Citronová zmrzlina s likérem Citronová zmrzlina
Čokoládová zmrzlina a parfé Ořechová, oříšková nebo mandlová zmrzlina a parfé
Kaštanové parfé Ovocná zmrzlina I. (jahodová, malinová, višňová, rybízová)
Ovocná zmrzlina II. (meruňková, broskvová, ze žlutého melounu) Kávová zmrzlina a parfé (bílá)
Ovocné parfé (jahodové, malinové) Karamelová zmrzlina
Mražená káva Peche melba
Punčová zmrzlina I. Punčová zmrzlina II.
Tutti-frutti zmrzlina a parfé Čajová zmrzlina (citronová, rumová)
Vanilková zmrzlina a parfé Čokoládová bomba (vanilková, mandlová) s jahodovou náplní
Oříškové parfé s piškoty