Fazolová polévka s klobásou, bůčkem nebo s nožkami selat
½ kg fazolí povaříme s kořenovou zeleninou v osolené vodě. Jakmile jsou fazole napolo uvařené, přidáme k nim ½ kg nožek (případně oušek, ocásků nebo odpovídající množství uzeného bůčku) a vaříme dále. Když je maso úplně měkké, vyndáme ho z polévky a nakrájíme. Pak si připravíme jíšku s paprikou a s trochou strouhané cibule a polévku libovolně zahustíme. („Jíšku s paprikou“ viz v rubrice „Různé“ pod heslem „Příprava jíšky). Před podáváním vložíme do polévky nakrájené maso. Chuť zlepšíme tím, že přidáme lžíci kyselé smetany. Můžeme do ní zavařit také drobenku („Drobenky“ viz v části„Různé“). Místo uzeného masa můžeme použít také klobásy.