Slepičí polévka na způsob „Ujházy“

Pěkného, velkého, očištěného kohouta nebo slepici s drůbky a hřebínkem (hřebínků, pokud je můžeme opařit, dejme co nejvíce), ½ kg jakostního hovězího masa (nejlépe se hodí oháňka), ½ kg řídkých hovězích a telecích kostí vložíme do většího hrnce, nalijeme na to 3 – 4 l vody, zakryjeme poklicí a zvolna vaříme. Asi po půlhodinovém varu odstraníme sraženou pěnu z povrchu polévky a přidáme do polévky ½ kg kořenové zeleniny, 1 celer, čtvrt hlávky kapusty, zelenou papriku rozkrájenou na kolečka, několik čerstvých nebo sušených hub, čerstvé rajské jablko nebo lžíci hustého rajského protlaku, půlku menšího květáku, 3 polévkové lžíce zeleného hrášku a 10 až 15 zelených fazolových lusků. Potom polévku osolíme, přidáme trochu papriky, několik zrnek pepře a vaříme ji zvolna dále nejméně 3 ½ hodiny. Jakmile je maso úplně měkké, polévku procedíme a tuk s povrchu odstraníme. Maso z kohouta nebo ze slepice obereme s kostí, nakrájíme je na menší kousky současně s drůbky i s částí zeleniny a vložíme do hotové polévky. Do takto připravené polévky přidáme pak ještě ve slané vodě povařené nudle nebo játrové knedlíčky, popřípadě oboje. Před podáváním přidáme do polévky drobně nakrájenou pažitku.

Výbornou uvařenou hovězí oháňku z polévky zužitkujeme tím, že ji podáváme s octovým křenem anebo s pažitkovou omáčkou.