Polévka z masa I.
(jednoduchá)
Do hrnce nalijeme přibližně 2 l vody a vložíme do ní potřebné množství masa. Pro čtyři osoby počítáme přibližně 75 dkg. Nejhodnotnější maso pro polévku je hovězí oháňka, maso ze hřbetu tj. hovězí roštěnec, popřípadě hovězí maso zadní. Současně s masem vložíme do vody také trochu hovězích jater a 20 až 25 dkg hovězích kostí. Přidáme-li kávovou lžičku jemně roztlučených vaječných skořápek, zlepšíme barvu polévky. Jakmile se během varu pěna z masa na povrchu polévky srazila, sebereme ji. Potom přidáme do polévky různé druhy očištěné kořenové zeleniny (také celer a brukev), malý brambor, kousek kapusty, popřípadě malou cibuli, 1 rajské jablko (v zimě sušenou slupku rajčat), 2 – 4 zrníčka pepře a sůl. Polévku vaříme tak dlouho, až maso změkne. Trvá to přibližně 3 ½ - 4 hodiny. Polévka se nesmí vařit prudce. Po prvním vzkypění vaříme polévku dále stejnoměrným, mírným varem. Jakmile je hotová, odstavíme hrnec na okraj plotny, po malé chvíli polévku procedíme do jiného hrnce a znovu ji postavíme na oheň. Do takto připravené polévky pak zavaříme těstoviny.
Ze skopového masa (ne příliš tučného), kterého před vařením spaříme horkou vodou, získáme též výtečnou, chutnou polévku.