Ořechová, oříšková nebo mandlová zmrzlina a parfé

22 dkg cukru a 6 žloutků dobře utřeme. Přimícháme 7 ½ dl smetany (nebo syrového mléka) a 22 dkg mletých oříšků. (Chceme-li, můžeme přidat pražené oříšky). Směs na ohni dobře mícháme nebo šleháme metlou. Když se začnou tvořit bublinky, odtáhneme ji hned z ohně a šleháme do vychladnutí. Pak ji procedíme sítem (můžeme přidat i tuhý sníh ze 6 bílků) a úplně studenou vlijeme do zmrzlinového stroje. Právě tak připravujeme i mandlovou nebo ořechovou zmrzlinu, jenomže místo oříšků dáme stejné množství (loupaných)

 Mandlí nebo ořechů. Při přípravě parfé vaříme směs cukru, žloutků a smetany do husta. Pak ji stáhneme z ohně a mícháme, až vychladne. Přidáme do ní 22 dkg pražených, mletých a v hmoždíři utlučených ořechů, mandlí nebo oříšků. Hmotu procedíme sítem a smícháme s ½ až ¾ l ušlehané smetany a vlijeme do formy, a dáme do prosoleného ledu zmrazit.