Plněné papriky zelím nebo okurkou
Jemně nakrouhané zelí osolíme a necháme přes noc stát. Dobře vymačkáme a vhodíme do připraveného octového nálevu. Nepáliví dužnaté papriky očistíme, odstraníme žilky a jádra a naplníme (ne příliš pevně) scezeným zelím. Takto naplněné papriky skládáme do sklenic špičkou dolů, mezi papriky dáme několik plátků křenu, podle chuti také několik zrnek hořčičného semínka. Navrchu má být zelí a křen. Sklenice zalejeme nesvařeným octem příjemné chuti (s troškou cukru) tak, aby papriky byly úplně ponořeny, ještě je stlačíme bukovou vzpěrou, aby nevyplavaly. Stejným způsobem můžeme papriky naplnit i červeným zelím, případně nakrouhanými salátovými okurkami. Plníme-li papriky okurkami, nepřidáváme křen a navrch plné sklenice nalejeme 1 lžíci oleje nebo husího sádla. Tímto způsobem můžeme nakládat i na proužky nakrájené papriky, a to tak, že dáme vrstvu zelených paprik, pak vrstvu zelí, pak na proužky nakrájenou červenou papriku, mezi které můžeme přidat zcela drobné celé papriky. Přidáváme také plátky křenu a trochu hořčičného semínka. Vrchní vrstvu má tvořit zelí. Zalejeme nesvařeným studeným octem. (Proužky nakrájené papriky se nesmí soli, změkly by!).