Míchaná zelenina v octě a čalamáda

Drobné, úplně zdravé okurky, nezralé melouny, nezralá zelená rajská jablíčka, veliké zelené a červené papriky, mrkev, celer, petržel, fazolové lusky a na plátky nakrájené houby dobře očistíme, nakrájíme, promícháme, narovnáme ve vrstvách do veliké nádoby a osolíme. Necháme stát tak dlouho, až pustí tolik vody, aby byla zelenina potopena (přibližně 10 – 12 hodin). Pak dobře vymačkáme, dáme do jiné nádoby a spaříme vařícím roztokem, který připravíme z poloviny octa a poloviny vody. Přikryjeme a necháme stát do druhého dne. Druhý den opět scedíme a skládáme do sklenic tímto způsobem: na dno sklenice dáme višňové listy, pepř, bobkový list a zázvor. Zeleninu rozdělíme na tři díly, mezi vrstvy dáme několik zrnek pepře, bobkový list a 1 až 2 tenké plátky křenu. Navrch dáme opět višňové listy, pepř a trochu cukru. Sklenici ovážeme, několik dní necháme stát na slunci a pak uložíme do chladna. Odebíráme-li zeleninu ze sklenice, je nutno vždy sklenici opět řádně ovázat.

Čalamádu nakládáme stejným způsobem, ale vynecháme mrkev, celer, petržel, fazolové lusky a houby a přidáme na kostečky nakrájenou cibuli.