Dieta chemicky dráždivá
Dieta chemicky dráždivá se podává převážně u chorob, které provází snížená kyselost žaludeční šťávy, nebo po operaci žaludku. Svým charakterem je to dieta chuťově výrazná, ale chutnosti nedocilujeme přídavky ostrého koření, nýbrž vhodnou technologickou úpravou. Používáme v hojné míře zeleninových a masových vývarů, zvyšujeme dávky zelenin do polévek a pod masa, rovněž tak přidáváme větší množství zeleného koření, tj. sekané zelené petrželky pažitky a kopru, čímž se zvýší chutnost stravy. Vyhýbáme se naopak přílišnému zahušťování, které zastírá vlastní chuť pokrmu. Místo zahušťovaných polévek používáme raději čistých vývarů z mas a zeleniny s různými zavářkami a vložkami. Rovněž masa podáváme raději přírodní, nezahuštěná. Do jídelního lístku zřídka zařazujeme bešamelové omáčky a sladká hlavní jídla. Není také na místě používat většího množství tuku, protože tuk žaludeční sekreci tlumí.
Výběr pokrmů a potravin
Polévky
Hovězí, z kostí, z mletého masa, z vnitřností, z uzeného masa, rybí, zeleninové, sýrové, lisované luštěninové. Polévky zahušťujeme malým množstvím mouky na sucho pražené, nebo lisovanými brambory. Tmavé jíšky nejsou dovoleny.
Masa
Hovězí, telecí, libové vepřové, sekaniny, játra, ledvinky, mozeček, kuře, králík, netučné sladkovodní ryby, filé, diabetické párky, libové uzené maso. Maso opékáme na sucho, pak přidáme tuk, vodu nebo vývar z kostí, přísady (zeleninu rajský protlak apod.) a dusíme vše společně. Maso zahušťujeme malým množstvím mouky na sucho pražené.
Přílohy
Knedlík houskový, vídeňský, bramborový, ze strouhané housky, noky, těstoviny, brambory, obiloviny.
Zeleniny
Všechny druhy kromě velkých dávek sladkého a kyselého zelí, kapusty a většího množství zelených paprik. Zeleniny upravujeme vařené, dušené, zapékané, zřídka zahušťované.
Ovoce
Všechny druhy ovoce – dobře vyzrálé, syrové i kompotované.
Omáčky
Z rajských jablek, koprová, játrová, z mletého masa, křenová hořčicová.
Pokrmy z vajec
Vejce naměkko, sázená v páře, sedlina se sýrem, se zeleninou, šunkou.
Moučníky
Krémy, pěny, těsta piškotová, třená máslová, křehká, odpalovaná, tvarohová. Moučníky podáváme v malých porcích, místo tučných máslových krémů používáme více ovoce. Vhodné příchutě jsou malá množství kakaa, zrnkové kávy, citronové šťávy, kůry, vanilky.
Tuky
Máslo, sádlo, margarín, olej. Tuky používáme vždy nepřepálené. Sádlo a margarín přidáváme do pokrmů, po zalití tekutinou, takže se s pokrmy vaří nebo dusí; čerstvé máslo přidáváme až do pokrmů hotových.
Koření
Vývar z kmínu, majoránka, zelené koření.
Ostatní
Černá zrnková káva, malé množství piva a vína.
Nevhodné pokrmy a potraviny
Tučná masa, nakládaná masa, větší množství kapusty, zelí a zelených paprik, pepř, paprika, tymián, zázvor, čerstvá kynutá těsta, nelisované luštěniny, tučné lahůdkářské výrobky smažené pokrmy, zmrzlina.