Dieta chemicky dráždivá

Dieta chemicky dráždivá se podává převážně u chorob, které provází snížená kyselost žaludeční šťávy, nebo po operaci žaludku. Svým charakterem je to dieta chuťově výrazná, ale chutnosti nedocilujeme přídavky ostrého koření, nýbrž vhodnou technologickou úpravou. Používáme v hojné míře zeleninových a masových vývarů, zvyšujeme dávky zelenin do polévek a pod masa, rovněž tak přidáváme větší množství zeleného koření, tj. sekané zelené petrželky pažitky a kopru, čímž se zvýší chutnost stravy. Vyhýbáme se naopak přílišnému zahušťování, které zastírá vlastní chuť pokrmu. Místo zahušťovaných polévek používáme raději čistých vývarů z mas a zeleniny s různými zavářkami a vložkami. Rovněž masa podáváme raději přírodní, nezahuštěná. Do jídelního lístku zřídka zařazujeme bešamelové omáčky a sladká hlavní jídla. Není také na místě používat většího množství tuku, protože tuk žaludeční sekreci tlumí.

 

Výběr pokrmů a potravin

Polévky

Hovězí, z kostí, z mletého masa, z vnitřností, z uzeného masa, rybí, zeleninové, sýrové, lisované luštěninové. Polévky zahušťujeme malým množstvím mouky na sucho pražené, nebo lisovanými brambory. Tmavé jíšky nejsou dovoleny.

 

Masa

Hovězí, telecí, libové vepřové, sekaniny, játra, ledvinky, mozeček, kuře, králík, netučné sladkovodní ryby, filé, diabetické párky, libové uzené maso. Maso opékáme na sucho, pak přidáme tuk, vodu nebo vývar z kostí, přísady (zeleninu rajský protlak apod.) a dusíme vše společně. Maso zahušťujeme malým množstvím mouky na sucho pražené.

 

Přílohy

Knedlík houskový, vídeňský, bramborový, ze strouhané housky, noky, těstoviny, brambory, obiloviny.

 

Zeleniny

Všechny druhy kromě velkých dávek sladkého a kyselého zelí, kapusty a většího množství zelených paprik. Zeleniny upravujeme vařené, dušené, zapékané, zřídka zahušťované.

 

Ovoce

Všechny druhy ovoce – dobře vyzrálé, syrové i kompotované.

 

Omáčky

Z rajských jablek, koprová, játrová, z mletého masa, křenová hořčicová.

 

Pokrmy z vajec

Vejce naměkko, sázená v páře, sedlina se sýrem, se zeleninou, šunkou.

 

Moučníky

Krémy, pěny, těsta piškotová, třená máslová, křehká, odpalovaná, tvarohová. Moučníky podáváme v malých porcích, místo tučných máslových krémů používáme více ovoce. Vhodné příchutě jsou malá množství kakaa, zrnkové kávy, citronové šťávy, kůry, vanilky.

 

Tuky

Máslo, sádlo, margarín, olej. Tuky používáme vždy nepřepálené. Sádlo a margarín přidáváme do pokrmů, po zalití tekutinou, takže se s pokrmy vaří nebo dusí; čerstvé máslo přidáváme až do pokrmů hotových.

 

Koření

Vývar z kmínu, majoránka, zelené koření.

 

Ostatní

Černá zrnková káva, malé množství piva a vína.

 

Nevhodné pokrmy a potraviny

Tučná masa, nakládaná masa, větší množství kapusty, zelí a zelených paprik, pepř, paprika, tymián, zázvor, čerstvá kynutá těsta, nelisované luštěniny, tučné lahůdkářské výrobky smažené pokrmy, zmrzlina.