Kefír
K přípravě kefíru, tj. k tomu, abychom mohli proměnit mléko v kefír, potřebujeme speciální kefírová zrna (kefírovou hubu). Z čerstvých kefírových semen dáme do jednoho litru svařeného a na 20°C chlazeného mléka 2 dkg a ponecháme je v něm (při zachované stejné teploty) tak dlouho, až mléko důkladně zkvasí. Mezitím často promícháváme anebo zatřeseme. Nakonec nápoj scedíme a kefír nalijeme do silnostěnných lahví. Před použitím lahví dobře zatřeseme. Nejsou-li kefírová semena čerstvá, postupujeme s nimi takto: ve svařené, na 30°C zchlazené vodě ponecháme semena tak dlouho, dokud nenabobtnají. To trvá asi 5 – 6 hodin. Potom je vložíme do svařeného a zchlazeného, vlažného mléka. Jakmile pozorujeme na mléce změnu, přeložíme semena do nového, rovněž svařeného, vlahého mléka. Opakujeme to tak dlouho, až semena vyplavou na povrch mléka a mléko zkysne.