Příprava těsta na tažený závin
Vypracujeme těsto ze 60 dkg mouky (může být hladká i hrubá), z 1 vejce, lžíce octa, 4 – 5 dkg rozpuštěného vlahého sádla, a z tolika osolené vlahé vody )asi 3 dl), aby těsto nebylo ani tuhé, ani příliš řídké. Těsto vytloukáme na vále a zpracováváme tak dlouho, až je lesklé, tažné a nechytá se ruky ani válu. Pak uděláme z těsta 2 bochánky, pomoučíme je, na vále přikryjeme ohřátým horkým kastrolem a necháme ¼ hodiny odpočinout. Letních, horkých měsících není třeba ohřátého kastrolu. Pak položíme těsto na rozložený pomoučený ubrus, povrch trochu rukama potřeme rozpuštěným sádlem, válečkem trochu vyválíme a pak opatrně rukama vytáhneme na tenkou blánu. Silnější okraje ořízneme ostrým nožem. Těsto necháme chvíli oschnout, potom ho pokropíme rozpuštěným sádlem a posypeme nádivkou. Pak závin pomocí ubrusu svineme, položíme na pomaštěný plech, povrch potřeme vejcem a upečeme do hnědo-červena. S druhým bochánkem zacházíme stejně. Spotřeba sádla na závin, připravený ze 60 dkg mouky, je přibližně 25 dkg.