Karamelový nákyp

Do 15 dkg rozpuštěného másla zamícháme 15 dkg hladké mouky, zalijeme 6 dl mléka a za stálého míchání uvaříme hustou, hladkou kaši. 15 dkg tlučeného cukru upražíme do hnědo červena, zalejeme 1 ½ dl vody a vaříme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pak jej přimícháme ke kaši. Hladce umícháme 7 žloutků se 7 lžícemi cukru, rovněž je přimícháme do kaše zároveň s tuhým sněhem ze 7 bílků. Můžeme přimíchat také 10 dkg mletých, loupaných mandlí a na špičku nože užívací sody nebo prášku do pečiva. V máslem vymazané a cukrem nebo moukou vysypané formě vaříme nákyp v páře přibližně ¾ hodiny. Podáváme s následujícím krémem: 3 žloutky umícháme s 2 lžícemi tlučeného cukru, pak přidáme 3 lžíce páleného hladce vymíchaného s 2 dl mléka a vše mícháme v páře do zhoustnutí