Pomerančový jam
4 pomeranče a 1 citron i s kůrou po délce rozpůlíme a nakrájíme na tenká kolečka. Prkénko položíme přes mísu, aby šťáva odkapala do nádoby. Jádra odstraníme. Odvážíme a přidáme třikrát tolik vody (na ½ kg ovoce 1 ½ l vody) a máčíme 24 hodin. Pak ovoce přivedeme do varu, vaříme klokotem 20 minut a opět necháme stát 24 hodin. Přidáme šťávu ze dvou citronů, opět odvážíme, přidáme stejnou váhu cukru a prudce vaříme 30 minut. Nalejeme do sklenic, povážeme a sterilizujeme. Jam je velmi řídký, vychladlý však zrosolovatí. Doporučujeme vařit najednou právě jen množství uvedené. Získáme tak 4 až 5 půlkilových sklenic. Připravujeme-li najednou větší množství, musíme první i druhou dobu varu prodloužit o 8 až 10 minut.