Vanilkový krém – ovocný krém I.
6 žloutků a 3 celá vejce utřeme do pěny s 20 dkg cukru a s jednou lžící jemné mouky. Přilijeme ½ l mléka, přidáme půl proutku vanilky a mícháme v páře nebo na ohni tak dlouho, až krém začne houstnout. Rychle jej odtáhneme, vanilku vyndáme a krém nalijeme do porcelánové mísy, kde jej mícháme, až vychladne. Pak přidáme 1 ½ dl tuhé ušlehané smetany, naplníme krémem sklenici a uložíme do studena nebo na led. Před podáváním ozdobíme slazenou šlehanou smetanou. Podobně jako vanilkový krém můžeme připravovat různé ovocné krémy tak, že do předepsaného vaječného krému zamícháme patřičné množství (1/2 až ¾ kg) prolisovaného čerstvého nebo konzervovaného ovoce.