Broskve v cukru

Napolo zralé, tvrdé broskve rozpůlíme, pecky odstraníme, slupku opatrně sloupneme, dáme do horké vody a necháme jednou přejít var. Pak půlky broskví poklademe na síto, aby voda z nich mohla dobře odkapat. Na každý kg ovoce počítáme 1 kg cukru a ¾ litru vody. Nálev svaříme, v něm pak broskve na malém ohni vaříme tak dlouho, až změknou. Broskve přendáme do porcelánové nebo polévané hliněné mísy, polijeme nálevem, přidáme také několik oloupaných jadet a necháme přikryté na chladném místě do druhého dne. Druhého dne šťávu slejeme, vařením ještě trochu zahustíme a napolo vychladlou nalejeme opět na broskve. Třetí den tento postup opakujeme. Čtvrtý den vaříme tak dlouho, až již velké kapky těžko se odpoutají od vařečky, a ovoce v něm ještě jednou krátce povaříme. Vychladlý nalejeme do sklenic, do kterých jsme urovnali půlky broskví, dávajíce při tom pozor, aby ovoce bylo tekutinou zakryto. Navrch položíme filtrační papír namočený do rumu a sklenice neprodyšně uzavřeme.