Zelí plněné
Připravíme nádivku z 50 – 60 dkg vepřového masa, 5 dkg uzené slaniny nakrájené nadrobno, 10 dkg oprané rýže, 1 celého vejce, trochou pepře, sladké papriky a soli. Lžičku nádivky dáme vždy na kvašený zelný list, svineme a okraje listu přeložíme. Do kastrolu dáme 1 kg kyselého zelí (je-li příliš kyselé, trochu je vypereme), vložíme na ně plněné zelné listy, vše podlijeme vodou smíchanou se šťávou ze zelí, a to tak, aby vše bylo potopeno. Přisolíme a vaříme 1 ½ - 2 hodiny. Připravíme si řídkou jíšku (vit Příprava jíšky – „Různé“), přidáme ji do zelí, z něhož jsme plněné listy vyndali, a povaříme. Než pokrm podáváme, dáme nadívané listy znovu do zelí. Chuť zlepšíme 1 – 2 lžícemi smetany. K plněnému zelí podáváme čerstvě pečené vepřové kotlety. Chuť tohoto pokrmu zlepšíme, přidáme-li do zelí vepřová ouška, ocásky nebo bůček.