Plněná tykev (ďurgeta) I.
Mladou tykev nebo tak zvanou ďurgetu (větší, speciální druh) oloupeme a nakrájíme na 2 – 3 kusy. Tyto očistíme, vnitřek vydlabeme a naplníme je nádivkou, kterou připravíme takto: Rozpustíme 15 dkg na drobné kostečky nakrájené uzené slaniny, k ní přidáme 50 dkg libového, na strojku umletého vepřového nebo skopového masa, trochu podusíme, sejeme z plotny a smícháme s 2 celými vajíčky, 12 dkg polo dušené rýže, 15 dkg rovněž nadrobno nakrájených a také napolo dušených huba několika lžícemi rajského protlaku. Připravené a naplněné kousky tykve srovnáme do máslem nebo sádlem vymazaného pekáče, polijeme je 2 dl smetany, osolíme a 20 – 25 minut pečeme v troubě. (Rajský protlak můžeme vynechat).