Obložené chlebíčky

Při úpravě obložených chlebíčků (sandwichů) může kuchařka uplatnit svůj vkus, chuť i vynalézavost při výběru materiálu na chlebíčky a při vnější úpravě, která může být velmi různá. Chlebíčky mohou být také spojené, tj. dva krajíčky chleba nebo veky slepené nádivkou. To je pravý „sandwich“.

Modernější a hezčí jsou však jednoduché, pěkné obložené chlebíčky. Chlebíček může být čerstvý nebo opékaný, může mít tvar kulatý, oválný tvar, tvar krajíčku, trojúhelníku, čtverce anebo obdélníku, popřípadě i jako žemle. Ale je možné udělat i dort.

Základní pomazánkou na chlebíčky je tenká vrstva másla, někdy másla sardelového, žervé sýra nebo jemné brynzy. Na tento podklad klademe teprve ostatní materiál, jako například tenké plátky vařené šunky, šunku drobně sekanou nebo šunkové pyré, vařený uzený jazyk, pařížský salám, mortadellu, tlačenku, plátky husích jater, zaječí paštiku, studenou zaječí paštiku, srnčí pečeni, jakoukoliv jinou zvěřinu, pečená prsa z kuřete, bažanta, krůty anebo jiné drůbeže (husí psa i uzená) buď krájená na plátky nebo sekaná, svíčkovou, rostbíf, telecí a vepřovou kýtu, sardinky, sardele, sledě, studené fogoše (candáta) s majonézou, uzeného lososa, mořského raka, kaviár, kapary, natvrdo vařená vejce, vařené i sekané žloutky i bílky, rosol, lanýže, různé druhy sýrů třených nebo krájených na plátky, francouzský salát, plátky rajčete a okurky.

Jistě by se ještě dalo vyjmenovat mnoho jiných dobrot, kterými se obkládají chlebíčky, ale i tento výpočet stačí, abychom si mohli představit, kolik různých druhů chlebíčků možno připravit.