Chlebový dort
Z kulatého pšeničného nebo žitného chleba odkrojíme kůrku, povrch chleba skrojíme tak, aby byl plochý. Takto upravenou placku 4 – 5 krát rozřízneme (jako dortové placky). Umícháme máslo s drobně sekanou šunkou, natvrdo vařenými vejci a sýrem a touto směsí potíráme jednotlivé chlebové placky a klademe je na sebe. Povrch i strany dortu tence potřeme krémovým sýrem anebo sýrovým krémem, posypeme drobně sekanou okurkou, natvrdo vařenými vejci a ozdobíme uzeným jazykem a plátky lososa. Podáváme na dortové míse a krájíme jako dort, lze dělat i z chlebové šišky a nádivku mezi chlebovými plackami můžeme obměňovat různým způsobem. Například jednu vrstvu můžeme potřít směsí másla se šunkou a vařenými vejci, na druhou vrstvu můžeme dát brynzu s máslem, sardinkami a kaparami, na třetí vrstvu sýrový krém, na čtvrtou máslo s mořskými raky atd.