Dieta bílkovinná s omezením tuku

Dieta bílkovinná s omezením tuků se předepisuje u stavů po infekční žloutence a při chronických jaterních chorobách.

Hlavním účelem této diety je dodat organismu dostatečné množství bílkovin a to hlavně bílkovin mléčných, které mají na játra ochranně léčebný účinek, dále nepřetěžovat organismus tuky a zajistit dostatečný přívod vitamínů.

Při sestavování jídelního lístku dbáme, aby pacient denně dostal nejméně 150 g tvarohu. Tvaroh je možno připravit na slano i na sladko a je možno k němu přidávat různé příchutě, jako kakao, jam, citronovou kůru, vanilku nebo sekanou pažitku. Libová masa – hovězí, telecí, vepřové, kuře a králíka, šunku, podáváme v dostatečném množství. Tuky so nejvíce omezujeme (volných ne více než 40 g denně) a podáváme výhradně čerstvě nepřeškvařené máslo, které přidáváme až do hotových pokrmů. Jíšky obvyklým způsobem připravené nepoužíváme, nýbrž zahušťujeme moukou na sucho praženou. Stravu můžeme kořenit malým množstvím majoránky, kmínem, občas můžeme pod maso přidat malé množství (asi 5 g na jednu porci) spařené cibule, dále sekanou zelenou petrželí, pažitkou, koprem nebo malým množstvím strouhaného křenu. Ze zelenin je možno podávat v libovolném množství mrkev, květák, brukev, špenát, hlávkový salát, rajská jablka a v malých dávkách zelí, kapustu, celer, petržel, též prolisovaný hrách. Můžeme podávat všechny druhy kompotovaného ovoce, syrová, dobře vyzrálá jablka, meruňky, ryngle, švestky. Zařazujeme jednoduché moučníky, bez tučných máslových krémů, jednoduchá kynutá těsta podáváme starší, až druhý den po upečení.

 

Nevhodné pokrmy a potraviny

Sádlo, slanina, lůj, umělý tuk, přeškvařené máslo. Tučná masa, smažené pokrmy, uzeniny (kromě diabetických párků), zvěřina. Větší množství kapusty, zelí, cibule, čerstvých i kyselých okurek; ostré koření, alkohol a mák nedovolujeme.