Kávová esence

  1. 50 dkg práškového cukru za stálého míchání upražíme v kastrole do hněda. Přilejeme 2 litry vody a dost dlouho vaříme. 25 dkg jemně umleté, pražené kávy uvaříme ve strojku s tímto sirupem. Nalijeme do lahví, které zazátkujeme a 10 – 15 minut sterilizujeme. Na šálek horkého mléka potřebujeme asi 1 – 2 kávové lžičky esence.
  2. V litru horké vody vaříme po dobu 15 minut 15 dkg jemně mleté pražené zrnkové kávy, ke které jsme nepřidali náhražku. Tekutinu scedíme, přidáme do ní 40 dkg cukru a uvaříme hustý sirup. V dobře zazátkovaných lahvích lze tento kávový sirup uchovat delší dobu. Chceme-li jej použít, můžeme s horkou vodou připravit černou kávu a přidáním mléka kávu bílou.