Divoká husa

Divoké husy upravujeme pouze mladé, maso starých je obvykle příliš tuhé, i když je necháme uležet v mořidle. Vykuchanou, dobře opranou husu naložíme na 4 – 5 dní do mořidla. Když ji z mořidla vyndáme, znova ji řádně opláchneme, protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme. Na pekáč dáme několik lžic sádla a mořidla a za častého polévání upečeme v troubě do měkka. Jsme-li si jisti, že je divoká husa mladá, nemusíme ji nakládat do mořidla; samozřejmě i v tom případě ji protáhneme slaninou, osolíme, vnitřek naplníme strouhanými jablky a upečeme. Nemáme-li jistotu, že jde o husu mladou, pak po vyjmutí z mořidla pečeme pouze prsa, zbylé maso a drůbky můžeme upravit na kyselo, anebo z nich připravíme paštiku.