Fazolové lusky
- Čerstvě otrhané mladé fazolové lusky ponecháme v celku (ani konečky neořízneme). Trochu osolíme a necháme několik hodin stát. Pak je naložíme do sklenic tak, že do jedné sklenice dáme tolik, kolik vždy jedno jídlo spotřebujeme. Dáme na 3 prsty silnou vrstvu fazolek, na to na prst silnou vrstvu soli a vrstvy opakujeme, až spotřebujeme celou dávku. Navrch do sklenice nalejeme 1 – 2 lžíce rozpuštěného sádla. Vzduchotěsně povážeme. Je však vhodnější použít sklenic s patentním uzávěrem a sterilizovat. Uschováme na chladném stinném místě.
- Fazolové lusky očistíme, odstraníme vlákna, lusky nakrájíme a uvaříme do polo měkka v trochu osolené vodě. Vaříme opatrně, aby se nerozvařily. Rovnáme je do patentních sklenic, zalejeme slanou vodou, v které jsme je vařili, uzavřeme a 1 hodinu sterilizujeme. Druhý den sterilizujeme opět 1 hodinu. Velké sklenice sterilizujeme ještě do třetice.