Dieta s omezením tuku

Dieta s omezením tuku, běžně nazývaná též dietou „žlučníkovou“, se předepisuje nemocným s chorobami žlučníku a žlučových cest, po operativním vynětí žlučníku, při chronických zánětech střevních, při zánětech slinivky břišní apod.

Hlavním rysem této diety je nejen omezení tuků, ale také potravin, které do činnosti žlučníku rušivě zasahují. Jsou to především žloutky, mozeček, ledvinky a játra. Při přípravě pokrmů se vyhýbáme přepalovaným tukům. Z toho důvodu neužíváme obvyklým způsobem připravované jíšky, ani masa na tuku opékané. Pokrmy zahušťujeme moukou na sucho praženou, libové maso hovězí a telecí buď vaříme, nebo na sucho opékáme a pak dusíme. Z tuků používáme jen čerstvé máslo, které přidáváme až do hotových pokrmů. Nejvyšší dovolené množství tuků je asi 4 dkg denně. Přílohy podáváme obvyklé (knedlík bez droždí, kypřené práškem). Ze zelenin můžeme podávat mrkev, květák, brukev, špenát, hlávkový salát, malé množství celeru, petržele a červené řepy lisovaná rajská jablka. Z koření používáme majoránku, vývar z kmínu pažitku, kopr, zelenou petržel. Můžeme podávat všechny druhy kompotovaného ovoce, kromě hrušek a ovoce se zrníčky, syrová dobře vyzrálá jablka, meruňky, ryngle. Moučníky podáváme jednoduché, bez máslových krémů.

 

Nevhodné pokrmy a potraviny

Sádlo, slanina lůj, přeškvařené máslo, tučná masa! (vepřové, husa, kachna, skopové, uzené), uzeniny všeho druhu kromě šunky a diabetických párků, masa nakládaná, vnitřnosti, zvěřina. Zelí, kapusta, okurky nakládané i syrové, cibule, česnek, čerstvé houby, pepř, paprika, hořčice luštěniny, čerstvé kynuté pečivo. Smažené pokrmy, čokoláda a kakao ve větším množství, silná zrnková káva, alkoholické nápoje.