Dieta redukční
Této diety používáme tam, kde z léčebných důvodů chceme snížit tělesnou váhu. Proto dieta redukční neobsahuje téměř žádné tuky (je možno podávat asi 1 – 2 dkg čerstvého másla denně) a rovněž jen malé množství cukru, a potravin, které cukr obsahují. Omezujeme i příjem pečiva, mouky a chleba. Jídelní lístek pro redukční dietu se skládá hlavně z ovoce, zeleniny, libového vařeného nebo dušeného masa, tvarohu a netučných sýrů. Jako přílohu podáváme nejraději brambory, protože mají nízkou kalorickou hodnotu. Jen občas zařazujeme malé množství těstovin, rýže nebo knedlíků.
Je-li pacient zvlášť otylý, vysunujeme do jídelního lístku někdy tzv. ovocný nebo zeleninový den. Během celého dne pacient dostane asi 1 ½ kg ovoce nebo zeleniny buď syrové nebo vařené – bez přídavku soli.
Příklad jídelního lístku:
Snídaně: tvaroh nebo netučný sýr, uzenina nebo vejce, malý krajíček chleba (asi 50 g), 10 g másla, hořký čaj
Přesnídávka: ovoce nebo zelenina
Oběd: hovězí nebo zeleninový vývar se zavářkou, vařené nebo dušené maso (150 g), zelenina buď dušená, nebo jako salát, 200 g brambor
Svačina: hořká bílá káva nebo čaj s mlékem nebo mléko 50 g chleba
Večeře: jako oběd.
Potraviny, jež je nutno co nejvíce omezovat
Všechny tuky, volný cukr, cukrářské výrobky, cukrovinky, velké porce pečiva a příloh, smažené a tučné pokrmy.