Dieta přísně neslaná

Dieta přísně neslaná se předepisuje nemocným při poruše srdeční činnosti spojené s otoky, někdy při vysokém krevním tlaku nebo u některých ledvinových chorob. U diety je vyloučena sůl, přesněji řečeno sodík, který je v soli obsažen. Je proto nutno aby se podával neslaný chléb i pečivo a aby se neužívalo těch potravin a přípravků, které sodík obsahují, jako jedlá soda, pečivové prášky nebo některé druhy minerálek. Tito nemocní jsou většinou málo pohybliví a není žádoucí, aby tloustli. Proto množství stravy u nich snižujeme. Dáváme malé porce příkrmů, místo obvyklých moučníků raději ovoce, málo sladíme a málo mastíme. Z tuků dáváme přednost raději tukům rostlinným, tj. oleji a margarínu před tuky živočišnými.

Abychom organismu usnadnili práci, kterou má s trávením normální stravy a abychom do těla dostali látky, které jsou žádoucí při srdečních nebo ledvinových chorobách, zařazujeme do jídelníčku tzv. ovocný nebo zeleninový den. Není to nic jiného, než že po celý den pacient dostává syrové nebo kompotované ovoce, nebo zeleninu. Dostatečné množství je asi 1 kg až 1 ½ kg. Ani zde se nesmí solit.

Úprava neslané diety si vyžaduje značné kuchařské zdatnosti a vynalézavosti, protože je třeba, aby se neslaná chuť pokrmů pokud možno zastřela. Zde s úspěchem používáme velkého množství zelenin v různých kombinacích a úpravách, lisovanými zeleninami zahušťujeme i polévky. Chuťové výraznosti dodáváme pokrmům přídavky velkého množství zeleného koření, jako je pažitka, zelená petržel, kopr. Masa častěji dusíme nebo pečeme, případně je upravujeme na zelenině. Pokrmy nepatrně zahušťujeme. Chutné je zahušťovat moukou rozmíchanou v kyselém mléce nebo smetaně, nebo je možno zahustit občas maso syrovým strouhaným bramborem. Přílohy zařazujeme obvykle, ovšem neslané. Vhodné jsou brambory buď pečené ve slupce (z nich je možno upravit také chutnou kaši) nebo syrové oloupané na čtvrtky, nakrájené brambory se v horké troubě upečou.

 

Nevhodné pokrmy

Všechny konservované potraviny (obsahují sůl), pokrmy smažené a příliš tučné, čerstvé kynuté pečivo, zrnková káva, alkohol.