Dieta při cukrovce
K léčení cukrovky známe dva účinné prostředky: dietu a insulin. Insulin předepisuje lékař všude tam, kde pouhé léčení dietou nestačí. Každý diabetik má být pod lékařskou kontrolou, takže množství a kvalitu stravy v hlavních obrysech určuje lékař.
Zásady, kterými se má nemocný cukrovkou řídit
- Nemocný musí dodržovat pravidelnost v jídle a jíst nejméně 6x denně. Tím se dávky uhlovodanů stejnoměrně rozdělí.
- Z diety musí být vyloučen všechen volný cukr a všechny sladkosti (čokoláda, bonbony, cukrovinky, jamy, marmelády, kompoty připravované s cukrem). Potraviny, které obsahují větší množství uhlovodanů jako je mouka, chléb a pečivo, si musí pacient pečlivě odvažovat.
- Je třeba dbát, aby si nemocný doplňoval stravu zvýšeným množstvím tuků, aby nadměrně netloustl, protože je známo, že otylost cukrovku zhoršuje.
- Nesmí se zapomínat na dostatečný příjem vitamínů, to znamená, že denně musí být na jídelním lístku ovoce nebo zelenina.
Obsah uhlovodanů v hlavních potravinách (ve 100 g).
Mouka …………………. 74 g pečivo ………………….. 58 g
Rýže …………………… 78 g chléb ……………………. 51 g
Těstoviny ……………… 74 g brambory ……………….. 18 g