Dieta při chorobách ledvin

Při akutním zánětu ledvin je nutné, aby pacient pbyl pod lékařským dohledem. Jeho dieta je vlastně po určité dny hladovka, později se podávají ovocné šťávy. Proto jakmile to zdravotní stav nemocného dovolí, snažíme se ho živit stravou vyváženou, s dostatečným přívodem vitamínů, jako u všech chronických onemocnění.

Je však dokázáno, že při plné dávce bílkovin se poškozená činnost ledvin rychle zhoršuje. Proto dieta při chronickém zánětu ledvin se vyznačuje tím, že má snížený jejich přívod na 45 – 50 gr denně, tj. asi na polovinu až dvě třetiny obvyklé denní dávky. Hlavními zdroji bílkovin je maso, mléko, sýry a tvaroh, ale při propočítávání jejich množství si musíme všímat i bílkovin, které jsou obsaženy v pečivu, chlebu a mouce. Pokud onemocnění ledvin není spojeno s otoky, připravujeme jídla normálně solená. Množství soli má být pokud možno stálé a rovněž tak i přívod tekutin.

Výběr potravin a kuchyňská úprava jsou u této diety libovolné. Nepoužíváme ostrého koření, jako je pepř, paprika, muškátový oříšek a květ, protože obsahem éterických olejů dráždíme ledviny a močové cesty. Rovněž je zakázán alkohol.

 

Obsah bílkovin v jednotlivých potravinách (ve 100 g):

Maso ………………….. 20 g                  mouka …………………. 9 g

Tvaroh ………………… 19 g                  pečivo …………………. 9 g

Tvrdé sýry ……………. 28 g                  zelenina ……………….. 1 g

Mléka 1 litr ……………. 34 g                  ovoce ………………….. 1 g

Vejce 1 ks …………….    6 g                 chléb …………………… 6 g