Ztracená vejce s bešamelovou omáčkou
Bešamelovou omáčku připravíme takto: asi ze 6 – 8 dkg másla a přiměřeného množství mouky uděláme světlou jíšku. Pak k ní přimícháme 4 – 5 lžic strouhaného parmezánu, přilijeme 3 dl studeného mléka a za stálého míchání povaříme. Nyní omáčku osolíme, přidáme k ní šťávu z celého citronu a 1 – 2 žloutky. Zatím postavíme na oheň osolenou citronovou nebo octovou vodu (na 1 l počítáme 1 citron), a když se vaří, rozklepneme do ní jedno vejce po druhém (na jednu osobu počítáme 2 – 3 vejce). Dbáme, aby se voda neustále, ale zvolna vařila. Jakmile se vejce napolo uvařila, tj. asi za 4 minuty, vyndáme je opatrně dírkovanou lžící, naskládáme je na mísu, polijeme je částí bešamelové omáčky, kterou jsme zjemnili smetanou, a zbytek omáčky podáváme zvlášť v omáčníku.