Plněná vejce

zvaná také vajíčka „á la casino“ připravená studené a plněná, se za velmi krátkou dobu stala neuvěřitelně populárními. Podávají se s francouzským salátem a majonézou nebo s tatarskou omáčkou, které jsou jejich nezbytným doplňkem. Zejména se uplatnila při studených večeřích, na čajových večírcích a hlavně na banketech takřka vytlačila „studenou rybu s tatarskou omáčkou“, která bývala standardním předkrmem několik desítek let.

Tím, že se vajíčka „á la casino“ tak rozšířila, začala se jejich úprava zjednodušovat a vynechávala se hned jedna, hned druhá jejich složka, takže se dnes na mnoha místech pod původním honosným názvem objevuje již jen několik rozpůlených tvrdých vajíček se skromnou polevou z hořčice.

Způsob úpravy vajíček „á la casino“ tedy značně upadl. Tam však, kde jsou půlky vajec místo žloutků plněny rafinovanou nádivkou, kde se do francouzského salátu dává všechno, co do něho patří, tam, kde se majonéza, základ tatarské omáčky připravuje z jemného stolního oleje a čerstvých žloutků – je tento druh vaječného předkrmu vskutku hodnotnou předehrou oběda nebo večeře. Ani v restauracích, ani v domácnostech, není však třeba podávat jenom tento druh vaječných předkrmů. Existuje přeci mnoho druhů plněných vajec pod nejrůznějšími jmény. Na nádivku i obložení lze s trochou fantazie vynalézt různé obměny. Máme kaviár, sardele, olivy, lanýže, husí játra atd., jež mohou neobyčejně zlepšit nádivky, máme také zelenou omáčku a výtečnou omáčkou remuládovou, dále omáčku kardinálskou s račí příchutí, atd.; máme také sekané rybí a drůbeží maso nebo šunku, které, přimícháme-li je do francouzského salátu, zvýší neobyčejně úroveň předkrmu. Je třeba jen trochu vynalézavosti a trpělivosti, abychom si to vše sami vyzkoušeli a dokázali místo někdy již jednotvárného plněného vajíčka „á la casino“ udělat něco opravdu zvláštního.