Sýrové a kmínové oplatky
Připravíme si těsto z 1 kg mouky, 5 dl mléka, 2 žloutků, ½ dkg soli, 10 dkg másla a tolika vody, abychom získali hodně měkké těsto. Mícháme tři čtvrtě až 1 hodinu a mezitím podléváme vodou. (Vody má být celkem 2 dl). Směs mícháme ještě asi 10 minut, pak ji procedíme a rozdělíme na dva díly; do jednoho dílu přidáme podle libosti opraný a usušený kmín, do druhého 5 dkg strouhaného parmezánu. K pečení je třeba železných oplatkových kleští. Vnitřní vzorovanou stranu kleští potřeme slaninou, vložme je na předem připravené ohniště a zavřené prázdné kleště držíme nad řeřavým dřevěným uhlím anebo koksem tak dlouho, dokud se nerozpálí. Potom je odtáhneme a nalijeme do nich asi 1 kávovou lžičku těsta. Uzavřené kleště dáme opět nad oheň. Za několik vteřin se upeče spodní strana těsta, kleště tedy obrátím, aby se mohla upéci i druhá strana. Upečenou oplatku vyjmeme, kleště opět pomastíme, a dokud máme těsto, celý postup stále opakujeme. (Jen pro velmi zkušené hospodyně!)