Mandlové nebo oříškové rohlíčky

¼ kg jemně mletých mandlí nebo oříšků mícháme čtvrt hodiny s ½ kg tlučeného cukru, strouhanou kůrou z půlky citronu a s tolika bílky, až dostaneme vláčnou nikoli tekutou hmotu. ¼ kg loupaných mandlí, rozkrájených na plátky nebo na hrubší kousky, rozložíme na vále na 1 cm silnou vrstvu. Z hotové hmoty vykrajujeme lžičkou kousky podle velikosti připravovaného pečiva, každý kousek obalíme rozkrájenými mandlemi a lehkým přitlačením děláme ploché rohlíčky. Rohlíčky, složené na máslem vymazaný a moukou posypaný plech, pečeme čtvrt hodiny v mírně teplé troubě. Po upečení každý rohlíček koncem vařečky trochu stlačíme a důlek naplníme světlou meruňkovou zavařeninou. Můžeme tvořit také kulaté nebo oválné koláčky. Ještě teplé potřeme touto cukrovou polevou: několik kostek cukru svaříme na slabou nitku, (tj. omočíme-li do cukru dva prsty a roztáhneme je, tvoří se mezi nimi slabá nitka). Je-li poleva  hustší, rozředíme ji trochou vody, je-li řídká, vaříme ji delší dobu. Polevu nanášíme peroutkou nebo štětcem.