Vaření rosolu
2 litry vody smícháme s 1 1/2 litrem vína, ¾ litru slabého octa šťávou a strouhanou kůrou z jednoho citronu. Do této tekutiny vložíme 4 telecí nožičky, 1 kg kostí, ¼ kg vepřových kůžiček zbavených tuku, 1 – 2 bobkové listy, celer, mrkev, ½ cibule a několik zrnek pepře. Vaříme asi 4 hodiny na mírném ohni, jako hovězí polévku. Za tu dobu se vývar svaří asi a polovinu. Vývar procedíme hustým sítem nebo plátýnkem, a když vychladl, opatrně sebereme mastnotu, která se na povrchu usadila. Potom opět postavíme na oheň, přidáme ihned tuhý sníh ze 4 bílků, silně mícháme (popřípadě šleháme metlou), tak dlouho až se objeví první perličky varu. Pak nádobu postavíme na kraj plotny nebo na docela malý oheň a necháme tam 15 minut, až se nečistota srazí. Rosol procedíme přes ubrousek, který jsme předtím namočili do vlažné vody (a dobře vyždímali) a jehož 4 cípy jsme přivázali k nohám obrácené židle. Cedíme pomalu, po částech, a barvíme několik kapkami bretonu na červeno nebo karamelem na žluto. Nakonec necháme na chladném místě zrosolovatět.