Játrový salám

2 ½ kg vepřových jater rozkrájím na plátky, silné jako prst a udusíme v přibližně 80°C teplé vodě aby se krvavé části vyloužily. Po vyjmutí z vody jemně umeleme na strojku s 2 ½ kg slaniny, pak přidáme 12 dkg soli, 4 g tlučeného pepře, 2 dkg nového koření a 5 dkg dušené, jemně pokrájené cibule. Celou směs ještě jednou umeleme na strojku a válečkem na plnění jelit naplníme do silnostěnného hovězího nebo vepřového střeva. Hotový salát vaříme v 80°C teplé vodě 1 – 1 ½ hodiny, podle toho, jak je střevo silné. Během vařené smíme píchat jen tam, kde se vytvoří vzduchová bublina. Po uvaření necháme játrový salám ve studené vodě ztuhnout a po uschnutí jej v suchém kouři vyudíme.