Domácí konzervování vajec

Podle staré tradice jsou k nakládání nejvhodnější vejce snesená v době mezi 15. srpnem a 8. zářím. Po domácku lze vejce konzervovat několika způsoby:

  1. Klademe je špičkou dolů do okrouhlých otvorů stojánků na vejce. Postavíme na vzdušné a chladné místo.
  2. Klademe je do otrub v bedně tak, že na vrstvu otrub dáme vrstvu vajec, zase vrstvu otrub atd., až je bedna plná.
  3. Vejce potřeme vazelínou, anebo je namočíme do vodního skla.
  4. Smícháme 1 dl vodního skla s 1 litrem svařené, vychladlé vody, nalijeme do láhve se širokým hrdlem a dobře očištěná, nenatlučená čerstvá vejce klademe do roztoku tak, aby nad nimi zůstala ještě asi 4  5 cm vysoká vrstva tekutiny. Láhev neprodyšně uzavřeme.

Tento poslední způsob je nejjistější. Vejce konzervovaná ve vodním skle se dají uchovat celý rok, nedostanou nepříjemnou příchuť a z jejich bílků můžeme šlehat i sníh. Chceme-li takto konzervovaná vejce vařit, propíchneme skořápku tenkou jehlou, aby nepopraskala.