Telecí plíčky s kyselou omáčkou
Telecí plíčky a srdce čistě opereme a uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou a 1 – 2 bobkovými listy doměkka. Vychladlé nakrájíme na nudličky. Pak jemně usekáme trochu zelené petržele, ½ malé cibule a trochu majoránky, přidáme na špičku nože sardelové pasty, stejné množství hořčice a vše smícháme. Tuto směs pak přidáme do hodně hnědé jíšky zhotovené ze sádla, v němž jsme opražili lžíci práškového cukru. Posypeme špetkou papriky, trochu vše osmahneme a pak zředíme vychladlým vývarem z plic. Stále míchajíce, omáčku opepříme a přilijeme lžíci dobrého vinného octa a citrónové šťávy. Chvíli omáčku ještě vaříme, pak do ní vložíme nakrájené plíce a vaříme vše na mírném ohni ještě 25 – 30 minut. Nakonec přidáme 1 – 2 lžíce kyselé smetany a necháme ještě jednou přejít var. při podávání můžeme povrch pliček polít trochou gulášové šťávy a ozdobit volskými oky. Podáváme k nim houskové noky, které jsme lehce obrátili v rozpuštěném sádle, promíchaném kyselou smetanou, a citron nakrájený na čtvrtky.