Kuře v rosolu
Do vody s octem přilijeme ½ sklenice bílého vína, přidáme 1 malou hřebíčkem propíchnutou cibuli, 1 petržel, 1 – 2 bobkové listy, 1 rozkrájený citron i s kůrou, několik zrnek pepře a vše prudce povaříme. Pak přidáme nakrájené a osolené kuře a uvaříme je doměkka. Uvařené kuře vyndáme, polijeme citronovou šťávou, aby zůstalo bílé, a vložíme je do hlubší mísy. Vývar vaříme dále, podle chuti přidáme ještě sůl, ocet nebo víno. Buď v něm uvaříme doměkka jednu telecí nožičku, anebo přilijeme ve vodě rozpuštěných 5 – 6 plátků želatiny. Rosol pročistíme obvyklým způsobem šlehanými bílky, procedíme přes ubrousek, zalijeme jím kuře a v chladu necháme ztuhnout. Zdobíme plátky citronu a zelenou petrželí.