Husí játra, pečená několikerým způsobem
Do hlubšího kastrolu vložíme větší kus syrového husího sádla, na to dáme pěkná játra z krmené husy a nalijeme na ně tolik syrového, slabě osoleného mléka, aby játra byla jen potopena. Necháme je tak 6 – 7 hodin stát. pak je dáme na plotnu a dusme přikryté na stejnoměrném, dosti prudkém ohni tak dlouho, až se mléko vyvaří. Pak pokličku sejmeme a játra pečeme ve zbylém sádle po obou stranách ještě několik minut.
Podle jiného způsobu dusíme játra, protažená plátky lanýže a jedním – dvěma hřebíčky, v silné hovězí polévce tak dlouho, až se polévka vyvaří. (Dáme tolik polévky, aby játra byla jen potopena).
Židovská kuchyně připravuje husí játra tak, že je vloží na kus husího sádla, přidá stroužek česneku a malou cibuli, zalije je vodou, vody tolik, aby játra byla jen potopena a když se voda při dušení vyvaří, játra po obou stranách trochu opečeme. Pak je ze sádla vyjme, odstraní česnek a cibuli, přidá trochu papriky a játra na sádle ještě malounko opraží.