Hovězí jazyk s polskou omáčkou
Jazyk spaříme, kůži sloupneme, potřeme ho slabě salnitrem (ledkem) a necháme ho ve studenu 2 – 3 dny uležet. Do kastrolu dáme 2 lžíce sádla, ½ strouhané cibule, malé množství kořenové zeleniny nakrájené na kolečka a několik zrnek pepře. Na to dáme připravený jazyk a přikrytý dusíme doměkka, podlévajíce ho často vlastní šťávou a nakonec vodou. Měkký jazyk vyndáme a šťávu procedíme. Z 1 lžíce sádla, v kterém jsme opražili 2 kostky cukru, a z 1 lžíce mouky si připravíme tmavou jíšku, kterou zředíme šťávou z jazyka, asi 1 dl vody, šťávou z jednoho citronu a 5 – 10 minut povaříme. Do omáčky pak zavaříme 5 dkg loupaných, nakrájených mandlí a stejné množství rozinek. Pak do ní vložíme jazyk nakrájený na plátky a ještě několik minut ho povaříme. Jazyk podáváme na míse politý omáčkou.