Hovězí a skopový (jehněčí) perkelt

K přípravě hovězího perkeltu je nejvhodnější druh masa, který je přirostlý k podélné straně svíčkové. K 1 kg masa přidáme ½ kg vnitřností (vemínko, srdce, játra atd.) a maso z hlavy a z nohy. Vše dobře opláchneme a nakrájíme na kostky. Na rozpáleném sádle usmažíme do žluta jednu menší, drobně pokrájenou cibuli a přidáme k ní plnou lžičku sladké papriky. Pak k tomu rychle vložíme nakrájené maso a vnitřnosti a osolíme. Nejdříve vše trochu osmažíme, potom dusíme na mírném ohni doměkka. Z počátku dusíme pouze ve vlastní šťávě, později podle potřeby podléváme trochou vody, popřípadě vína, podle toho, kolik chceme mít šťávy. Podáváme s noky. Skopový nebo jehněčí perkelt připravujeme stejným způsobem. Můžeme však k němu přidat rajské jablíčko a zelenou papriku. Podáváme s těstovinovou rýží (tarhoňou).