Dršťky zadělávané

Dršťky osolíme, oškrábeme nožem, silně vymneme a propereme napřed ve studené, potom ve vřelé vodě. Očištěné dáme do studené vody, krátce povaříme, vodu slijeme, dáme znovu do studené vody, kterou po přejití varu ještě jednou slijeme. Teprve ve třetí, již osolené vodě vaříme dršťky doměkka asi 3 hodiny. Uvařené nakrájíme na dlouhé tenké nudličky. Nyní si připravíme světlou jíšku s trochou zelené petržele (nebo také s drobně nakrájenou cibulí), zředíme ji vývarem z kostí anebo vodou, osolíme, přidáme 1 – 2 bokové listy, trochu pepře a povaříme. Do procezené omáčky vložíme nakrájené dršťky, opět povaříme, přidáme 1 – 2 žloutky, 1 – 2 lžíce octa anebo citronové šťávy a podáváme.