Vepřová pečeně s bramborami na smetaně a s pepřovou omáčkou
Nízkou pečínku upečeme v troubě do zlatova. Maso nakrájíme na porce a podáváme s bramborami na smetaně, které připravíme takto: 1 kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky osmažíme v rozpáleném másle, občas je obracejíce, osolíme, přidáme jemně rozsekanou zelenou petržel, polijeme ½ dl horké, sladké smetany a dusíme pod poklicí několik minut omáčka z pepře: Půlku nakrájené cibule usmažíme na másle do červena, přilijeme 1 dl citronové šťávy a 5 minut vaříme. Potom zalijeme ½ l vody, okořeníme jedním bobkovým listem, zelenou petrželí, 1 – 2 hřebíčky, 15 – 20 zrnky pepře a necháme dosti dlouho vařit. Připravíme máslovou jíšku, zalijeme ji procezenou omáčkou a za stálého míchání povaříme, až zhoustne. Nakonec přimícháme na špičku nože mletého pepře.