Svíčková pečeně
Dobře očištěnou svíčkovou potřeme strouhanou citronovou kůrou a cibulí a protáhneme odřezky tuku ze svíčkové. Pak ji dáme na 2 dny do mořidla, připraveného z poloviny vody a poloviny octa, do kterého jsme přidali 1 – 2 bobkové lity, trošku tymiánu a pepře. Odleželé maso z mořidla vyndáme, osolíme a dáme péci do trouby na máslo nebo sádlo. Při pečení ho často podléváme. Podáváme s následující omáčkou: V rozpuštěném másle usmažíme 2 – 3 lžíce mouky, zalijeme vývarem z masa nebo z kostí, přidáme jemně nasekané sardele, kapary, olivy, sůl a pepř. Vaříme, až omáčka zhoustne. Nakonec dodáme chuti 1 – 2 lžícemi vína a stejným množstvím sladké smetany.