Flekken (pečeně pečená na dřevěném uhlí)

Prvotřídní jadrnou hovězí svíčkovou necháme dnů u ledu. Neopereme ji, pouze otřeme utěrkou a krájíme z ní šikmo plátky 2 – 3 cm silné. Velmi opatrně je naklepeme nožem, osolíme a opepříme. Podle libosti je můžeme potřít cibulí. Plátky dáme na rošt nad řeřavým, podle potřeby rozdmýchaným dřevěným uhlím a upečeme je po obou stranách (na jedné 4 – 5 minut, na druhé 3 – 4 minuty). Při pečeni se do masa nesmí píchat, aby jemná šťáva nevytekla. Je-li už maso upečené, zjistíme tak, že na maso přitlačíme tupou část vidličky nebo nože, při čemž nesmí vytékat šťáva. Jestliže se během pečení maso velmi znečistilo sazemi, otřeme je slaninou. Podáváme je na kulatém dřevěném talíři, vhodná je i porcelánová mísa. Nejvhodnějším obložením je v Sedmihradsku známá „cika“, tj. v celku nakládané lisované hlávkové zelí, nakrájené jako dort. Výborný je také syrový zelný salát s kmínem, červená řepa, okurka a v octě naložené houby. Hovězí plátky upravené na dřevěném talíři můžeme zpestřit plátky ze skopového podbříška, jakož i plátky z vepřové krkovičky, rovněž pečenými na roštu, a opékanou slaninou.