Majonéza a tatarská omáčka I (studená)

Tatarskou omáčku můžeme upravovat různě. V některé převládá olej, v jiné zase vejce, některou pepříme, jinou ne. Do jedné dáme smetanu, do druhé máslo apod. V každém případě musí však být vejce zcela čerstvá a olej jemný, olivový. Zde uvádíme jeden způsob přípravy: V porcelánové míse šleháme metlou nebo vařečkou 5 žloutků se solí a pepřem. Mezitím z počátku přikapáváme, později – stále míchajíce, pomalu přiléváme 5 – 6 dl oleje. Rovněž po lžičkách přikapáváme citronovou šťávu (nejvýše třech citronů). Když už jsme všechen olej spotřebovali a vše řádně promíchali, máme hotovou majonézu, z které připravíme tatarskou omáčku přidáváním 2 lžic francouzské hořčice, 2 lžic smetany, 1 – 2 dl dobrého bílého vína, lžíce práškového cukru, lžíce vinného octa, popřípadě ještě trochu soli a pepře. Na množství vína a octa závisí hustota omáčky. Důležité je, abychom přísady nepřidávali najednou, nýbrž stále míchajíce, opatrně jednu za druhou.