Turecká káva
Kávu umeleme na jemný prášek podle možnosti v tureckém mlýnku) a počítajíce na každou osobu jednu vrchovatou kávovou lžičku, nasypeme ji do tureckého kávo vařiče, tj. do mosazné nádobky s dlouhým držadlem. Přidáme na každou osobu 1 – 1 ½ dkg práškového cukru. Dolijeme vodou, - na každou osobu asi 1 dl – postavíme mezi řeřavé uhlí nebo na okraj plotny a necháme třikrát přejít var. Vidíme-li že káva začíná kypět, rychle ji z plotny odstavíme, a když se zase usadila, dáme opět na oheň a znovu necháme přejít var. kávu podáváme v téže nádobce, v níž jsme ji uvařili a lejeme ji bez cezení do mokka šálků. Tureckou kávu nikdy nemícháme. Některé hospodyně přidávají na 4 porce kávy špetku soli, protože se káva rychleji usazuje.