Různé způsoby přípravy čaje

  1. Horkou vodou vypláchneme a tím zahřejeme porcelánovou čajovou konvici, do které dáme na každý šálek 2 g (vrchovatou kávovou lžičku čaje). Vodu, kterou jsme svařili v nádobě používané výhradně k tomuto účelu, nalijeme na takto připravený čaj (který tam můžeme položit popřípadě ve vejcovitém cedníčku), přikryjeme pokličkou a necháme 4 – 5 minut „táhnout“.
  2. Do prudce se vařící vody hodíme špetku čaje, ihned přikryjeme a sejmeme z ohně. Za několik okamžiků promícháme lžičkou a je-li barva čaje zažloutlá, přelijeme čaj přes cedníček do šálku.
  3. Čajové lístky vložíme do cedníčku položeného na šálek. Svěřenou vodu pomalu na ně nalijeme, při čemž čajem v cedníčku trochu mícháme.

K čaji podáváme podle chuti citron, rum nebo mléko.