Krambambuli

je nápoje, jenž zpříjemní silvestrovskou zábavu. Modrý plamen a rozmanité vůně, jako vůně hořícího rumu, pálícího se cukru a nejrůznějšího koření naplní ovzduší v místnosti, v níž společnost v povznesené náladě očekává příchod nového roku.

Snad někteří lidé tvrdí, že v době moderních nápojů ztratily punčové nápoje pro silvestrovský stůl význam. I když jsme si oblíbili nejrozmanitější cocktaily, na Silvestra popřejeme punči a v první řadě pálenému punči „krambambuli“ místo, jež mu právem náleží.

Jakmile se blíží půlnoc, postavíme doprostřed stolu velkou ohnivzdornou mísu, do které jsme dali nakrájené ovoce, rozinky (malaga), vypeckované datle, kandovanou pomerančovou kůru, ořechy, plněné sušené švestky, na kousky rozlámaný svatojánský chlebíček atd. navrch mísy položíme železný rošt, na který dáme 1 kg kostkového cukru. Cukr pokropíme ½ l jemného rumu (část můžeme nahradit také slivovicí). Nyní zapálíme cukr s rumem (světla můžeme zhasnout) a trpělivě pozorujeme, jak zapálený alkohol hoří a roztavený pálený cukr kape do mísy. Jakmile je tento proces skončen, přilijeme do mísy 2 l dobrého vařeného čaje, šťávu ze dvou citronů a dvou pomerančů (nebo jiného ovoce). Nechme několik minut stát, dbáme však, aby punč nevychladl. Dobře nápoj zamícháme a ochutnáme, zda-li je punč dosti sladký a dosti silný. Nesmí však být příliš silný ani příliš sladký. Je-li třeba, chybu napravíme a kouřící nápoj scedíme do punčových sklenic. Do každé sklenice přidáme několik kousků ovoce.