Jogurt
Svaříme mléko, nebo chceme-li, aby byl jogurt opravdu jemný, smícháme mléko před svařením se sladkou smetanou. Pak je zchladíme na 45°C a za stálého míchání do něho přidáme očkovací zákys, obsahující bakterie mléčného kysání „Bacillus bulgaricus“. Zákys můžeme koupit v lékárně nebo získat tak, že z koupeného jogurtu odebereme jednu polévkovou lžíci, tj. dávka na 1 litr mléka. Po vložení očkovací látky necháme mléko 2 – 4 hodiny stát při teplotě 42°C. Nejlépe toho dosáhneme v termosce, ale také ve vlažné troubě nebo v teplé vodě v každém případě je důležité, aby teplota nebyla ani vyšší ani nižší, protože jogurt by byl buď příliš kyselý, nebo by nezrosoloval. Po uplynutí 2 – 4 hodin dáváme jogurt vychladnout na studené místo.