Fíkové víno
½ kg drobných šťavnatých lisovaných fíků pokrájíme na kousky. ½ kg cukru rozpustíme v 1 ½ litru vody a nalijeme na fíky. ½ dkg droždí rozmícháme s troškou vody, ½ dkg vinného kamene rozpustíme v troše vody a vše smícháme s fíky. Necháme stát 6 týdnů, pak filtračním papírem procedíme do lahví. Lahve naplníme až po okraj a jestliže víno ještě kvasí, ani je nezazátkujeme nebo zazátkujeme jen volně. Na fíky můžeme ještě jednou nalít ½ kg cukru rozpuštěného v 1 ½ litru vody. Po dalších 6 týdnech budeme mít další víno. Do lahví stočené víno se musí uschovat na chladném místě. Dříve, než víno procedíme filtrační nálevkou, scedíme je přes husté síto – filtrace pak jde rychleji. Filtrační papír má být dvojitý a podle možnosti se má vložit do takové nálevky, která má děrované stěny. Jestliže se papír příliš zanese, musíme jej vyměnit. Není-li tekutina po filtrování docela čistá, musíme filtraci opakovat. Kdyby zůstalo na fících příliš mnoho šťávy, můžeme je trochu vymačkat.